fbpx

Závislosť na marihuane: skutočnosť či mýtus?

Závislosť na marihuane je predmetom sporov, no bolo by zavádzajúce tvrdiť, že neexistujú ľudia, ktorí majú s konope problém.
Závislosť na marihuane: skutočnosť či mýtus?

Závislosť na marihuane je predmetom sporov, no bolo by zavádzajúce tvrdiť, že neexistujú ľudia, ktorí majú s konope problém. Ako to teda je, môže sa človek stať skutočne závislým na marihuane?

Podľa údajov amerického Národného inštitútu pre zneužívanie drog až 30 percent tých, ktorí užívajú marihuanu, môžu mať určitý stupeň „poruchy užívania“. Táto terminológia je také opatrné korčuľovanie okolo čohosi, čo by sme pri tvrdých alebo vysoko návykových drogách nazvali závislosťou.

Inštitút dodáva, že u ľudí, ktorí užívajú marihuanu pred dosiahnutím veku 18 rokov, je táto porucha užívania 4 až 7-krát vyššia ako u dospelých. Porucha užívania sa podľa vedcov môže zmeniť na závislosť, keď osoba nemôže prestať užívať drogu, aj keď zasahuje do jej každodenných činností.

Riziková skupina závislosti na marihuane

Gény sú veľmi silným faktorom pre vznik závislosti. Uvádza to aj doktor Alex Stalcup, riaditeľ New Leaf Treatment Center v Lafayette v Kalifornii.

Štúdie identických dvojčiat vychovávaných v rôznych rodinách túto teóriu podporujú. Majú vyššiu mieru spoločného výskytu závislosti, čo znamená, že ak sa u jedného z nich rozvinie závislosť, u druhého je väčšie riziko vzniku rovnakého problému.

Genetická predispozícia ovplyvňuje náš psychický stav, reakcie na vonkajšie podnety, aj toleranciu voči návykovým látkam. Významnú úlohu hrá aj prostredie, v ktorom sa nachádzame, no základom je práve genetika. Niektorí ľudia sa rodia s prirodzenou náchylnosťou na závislosť. Nejde pritom len o závislosť na „klasických“ drogách – drogou sa pre nich môže stať aj vlastný mozog, konkrétne dopamín.

Činnosti, ktoré sú pre iných bežné, ako hranie počítačových hier, scrollovanie sociálnych sietí, získavanie lajkov a komentárov, prípadne menej bežný hazard, to všetko im spôsobuje koktejl hormónov šťastia a následné prijemné pocity, ktoré sú príliš opojné na to, aby si jednotlivé činnosti dopriali s mierou.

Táto skupina ľudí je riziková, no zároveň pri podpore okolia, najmä psychologickej podpore, dokáže potlačiť genetickú predispozíciu a vymaniť sa z kruhu závislosti, respektíve sa doň ani nikdy nezacyklí.

 

Ako sa prejavuje závislosť na marihuane

Jedna vec pri marihuanu sú abstinenčné príznaky, ktoré v prípade bežného používateľa nie sú také silné, ako pri tvrdých drogách. No v prípade závislého človeka sú abstinenčné príznaky podstatne intenzívnejšie. Môže sa podieľať na vzniku:

  • Depresie
  • Úzkosti
  • Posttraumatického stresového syndrómu
  • Dokonca schizofrénie
  • Agresivity
  • Letargie

 

Problémom je aj budovanie tolerancie

Pri častom užívaní si telo buduje voči marihuane, konkrétne jej psychoaktívnej (THC) aj nepsychoaktívnej zložke (CBD) toleranciu a je voči kanabinoidom „imúnne“ v tom zmysle, že ich potrebuje viac, aby receptory CB1 a CB2, ktoré sú bránami do nášho endokanabinoidného systému, cítili zmeny, ktoré látky v tele vyvolávajú.

Pomôcť môže aj tolerančná pauza, o ktorejsme písali v tomto článku. Ak človek nepristúpi na túto pauzu, potreba sa bude čoraz viac zvyšovať, čo logicky vedie k väčším a väčším dávkam marihuany, respektíve k silnejším modelom, alebo iným typom úživania.

Nie všetky typy užívania totiž majú rovnakú vstrebateľnosť. Napríklad obľúbené edibles môžu po uvarení stratiť až 50 % z potencie psychoaktívnej zložky THC, a následne sa ešte okresať o ďalších 40 % pri vstrebávaní cez tráviaci trakt.

 

Závislosti by sa nemali riešiť na vlastnú päsť

Skutočne závislí ľudia pociťujú neschopnosť bojovať s týmto problémom, ktorý sa odohráva na dvoch fronoch, fyzickom aj psychickom. Je preto nutné vyhľadať odbornú pomoc a poradenstvo. Na začiatku si stačí uvedomiť, že závislosť nie je niečo, za čo sa treba hanbiť – najmä ak sa človek aktívne snaží o zmenu a vymanenie sa z nej.

 

Mal by sa závislosti báť každý užívateľ marihuany?

Nie. Okrem predispozície zohráva veľkú rolu aj tlak okolia, spotreba, vlastné pocity pri fajčení. Tak ako pri všetkom, aj v tomto prípade treba počúvať vlastné telo a nerobiť niečo, čo mu nie je príjemné. Zároveň je dobrým spôsobom ako sa vyvarovať tohto rizika praktizovanie odmeňovania alebo asociácie s relaxom. Najprv práca, potom pláca môže platiť aj pri fajčení, či inom užívaní konope. 


Pri závislosti pomôže aj CBD

Paradoxne, jedna zo zložky marihuany, respektíve konope, môže pomôcť v liečbe závislosti. Je to CBD. Kanabidiol vo forme oleja, edibles, alebo aj šišiek môže vďaka vplyvu na receptory CB1 a CB2 vyvolať produkciu serotonínu, ktorý závislému človeku pomôže prekonávať abstinenčné príznaky. Ukázalo sa to ako efektívna doplnková liečba pri viacerých závislostiach, vrátane nikotínu aj THC. Viac o tomto jave píšeme v tomto článku.