fbpx

Tieto mýty o marihuane by sme už mali pokoriť

O marihuane koluje množstvo mýtov. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z nich, ktoré treba debunkovať.
Tieto mýty o marihuane by sme už mali pokoriť

O marihuane koluje množstvo mýtov. Niektoré vychádzajú z pravdivých informácií, len sú skreslené alebo prifarbené. Iné sú naopak tak pritiahnuté za vlasy, že im môže uveriť len človek úplne neskúsený a bez znalosti kontextu. V tomto článku sa pozrieme na pár mýtov, ktoré treba debunkovať.

 

Mýtus: Marihuana spôsobuje rakovinu

Fakt: Je pravda, že dym z marihuany obsahuje rovnako ako tabakový dym karcinogény. Ale aj hardcore fajčiari marihuany zvyčajne konzumujú oveľa menej splodín ako fajčiari tabakových cigariet.

Štúdia UCLA z roku 2006 dospela k záveru, že ani ťažké užívanie marihuany nevedie k rakovine pľúc. „Predpokladali sme, že existuje pozitívna súvislosť medzi užívaním marihuany a rakovinou pľúc a že súvislosť bude preukázaná pri vyššom užívaní,“ uviedol hlavný autor štúdie. „Namiesto toho sme nenašli nijakú asociáciu, a dokonca sa objavil náznak ochranných účinkov.“

Táto a ďalšie štúdie naznačujú, že tráva môže skutočne inhibovať rast rakovinových nádorov. Podstatné je tiež to, že kanabinoidy sa užívajú aj v iných formách, nielen fajčením, ktoré je hlavným dôvodom vzniku rakoviny pľúc.

 

Mýtus: Munchies sú len v tvojej hlave

Fakt: Munchies alebo „hulihlad“ a ganja spolu idú ako spišské párky a horčica, sushi a sójovka, halušky a bryndza... Asi chápeš.

Podľa mikroštúdie z roku 2017 konope zasahuje jednu z častí mozgu - hypotalamus. Táto oblasť mozgu má na starosti povedať nám, kedy sme hladní, nadržaní a unavení. V podstate ti dáva podnet, aby si robil to, čo tvoje telo práve potrebuje. V prípade munchies aj vtedy, keď to v skutočnosti nepotrebuje.

O tom, ako vznikajú munchies sme sa rozpísali aj v tomto článku o hormóne hladu zvanom grelín.

 

Mýtus: Užívanie marihuany vedie vždy k závislosti

Fakt: Je možné stať sa závislým od marihuany, ale deje sa to len u menšiny z už aj tak relatívne malej vzorky ťažkých užívateľov. Výskum naznačuje, že asi deväť percent užívateľov marihuany sa stalo v určitom okamihu klinicky závislých, v porovnaní s 15 percentami užívateľov kokaínu a 24 percentami užívateľov heroínu.

Ak by sme marihuanu, respektíve THC porovnali s nikotínom v cigaretách, je na tom tiež omnoho lepšie. Podľa štúdií si mozog vytvára cestu k závislosti na nikotíne už po 10 sekundách. Cigarety sú proste najnávykovejšia legálna droga.

 

 

Mýtus: Marihuana je odrazový mostík pre tvrdé drogy

Fakt: U detí, ktoré užívajú marihuanu, je štatisticky pravdepodobnejšie, že budú pokračovať v užívaní iných drog, ale to neznamená, že užívanie marihuany spôsobuje užívanie iných drog. Rovnaké faktory, ktoré vedú k užívaniu marihuany, pravdepodobne vysvetľujú aj užívanie iných drog.  Vedci nenašli presvedčivé alebo jednoznačné dôkazy o tom, že účinky konope súvisia s následným zneužívaním iných nelegálnych drog.

Zároveň je užívanie konope s obsahom CBD vhodnou voľbou pri liečbe iných závislostí vďaka tomu, že podporuje produkciu serotonínu. Viac sme o tom písali tu.