fbpx

Najčastejšie chyby pri varení vlastných edibles

Či už si v príprave edibles nováčikom alebo už máš pár pokusov za sebou, sú niektoré typické chyby, ktorých sa ľudia dopúšťajú bez ohľadu na skúsenosti
Najčastejšie chyby pri varení vlastných edibles

Či už si v príprave edibles nováčikom alebo už máš pár pokusov za sebou, sú niektoré typické chyby, ktorých sa ľudia dopúšťajú bez ohľadu na skúsenosti. Odhaľ s nami niektoré kulinárske tipy pre všetkých, ktorí si chcú užiť varenie s našou obľúbenou rastlinkou – či už s obsahom CBD alebo THC.

 

Poznáme viacero vhodných spôsobov, ako si vychutnať konope, a edibles sú jedným z tých najpríjemnejších. Poďme sa pozrieť na niektoré z najbežnejších chýb, ktorým sa treba vyhnúť, aby jedlá obohatené o kanabinoidy nestrácali na sile. Veď práve preto sa ich snažíš pripraviť, no nie?

 

Varenie so surovou marihuanou

Pravdepodobne najčastejšia chyba, ktorej sa dopustí takmer každý nováčik. Teplo je potrebné na aktiváciu THC alebo CBD v marihuane, pretože spúšťa proces známy ako dekarboxylácia. Bez dekarboxylácie nie je možné pridať marihuanu do tuku a čakať, že sa bude viazať. Aj keď to znie komplikovane, je to v skutočnosti celkom jednoduché. Začni predhrievaním rúry na 110–120° C. Rozlož podrvené šišky na plech s papierom a vlož ich do rúry na dobu asi 1 hodiny.

Priebežne ich premiešavaj a obracaj, nechceš predsa používať rúru ako obrovské bongo a spraviť session v celej kuchyni. Každých 15 minúť skontroluj, či je všetko okej. Keď budeš pripravovať maslo, nezabudni, že potrebuješ stabilnú teplotu. Na to je vhodný napríklad slowcooker, alebo nejaký variant hrubostenného hrnca.

 

Marihuana je podrvená príliš na jemno

Zatiaľ čo niektorí šéfkuchári konope odporúčajú mlieť kuchynským mixérom alebo mlynčekom na kávu, my to neodporúčame. Rozomletie šišky príliš na jemno dáva jedlám bylinnú, zemitú príchuť, ktorá sa ti nemusí páčiť, a môže tiež spôsobiť, že tvoje maslo alebo olej nadobudnú príliš tmavý odtieň zelenej. Namiesto toho použi hrubý grind na mlynčeku - ideálne je priblížiť sa hrubej soli.

 

Nepridávaš do oleja alebo masla aj vodu

Aj keď s týmto niektoré konzervy nebudú súhlasiť, lebo „to musí byť čisté!!!“, pridanie vody do tvojho edibles základu je celkom šikovný trik. Takto sa maslo / olej nespáli a kanabinoidy podliehajú menšiemu riziku degradácie. Nie je potrebné pridať presné množstvo vody, ale skús použiť aspoň toľko vody, ako oleja alebo masla. Voda zovrie, odparí sa, zmes sa zredukuje. Rozdiel je v tom, že takto prepratý produkt nebude taký zelený, čo sa pri niektorých jedlách hodí – ak nechceš pútať pozornosť.

 

 

Neskúšaš silu marihuanového masla, oleja alebo smotany

Príprava tukového základu pre tvoje THC či CBD edibles nemusí byť mačka vo vreci. Pokojne skúšaj a testuj, najmä ak ide o nový recept. Pred varením si over, aké je maslo silné. Vezmi malú lyžičku svojho novo obohateného tuku a daj si malú dávku. Počkajte hodinu a pozoruj účinky. To ti pomôže určiť, aký potenciál budú mať tvoje edibles. Ďalšou alternatívou je pridať THC či CBD ako polevu alebo pokvapkať jedlo na záver (to je bežné napríklad pri využívaní CBD oleja, ale môžeš si vytvoriť aj vlastný dip či polevu). Toto je nenáročný spôsob, ako mať pod kontrolou dávkovanie aj účinky.

 

Zle premiešaná emulzia

Ak do receptu pridávaš vylúhovaný olej alebo maslo, musíš sa tiež ubezpečiť, že obsah je rovnomerne rozložený v celom objeme. V opačnom prípade niektorí ľudia nebudú nič cítiť a iných to odpáli. Sediment je úplne bežná vec, tak na to nezabudni.

 

Nesprávny odhad porcií a dávkovania

Pokiaľ chceš vedieť, aké silné sú edibles, je dôležité vypočítať si dávkovanie. V priemere väčšina dnešných buds obsahuje medzi 15–20 % THC či CBD. Čo to znamená, keď s nimi varíš?

1 gram šišky = 1 000 mg sušiny = 200 mg THC

Ak teda pripravuješ edibles pre začiatočníkov (zvyčajne medzi 5 a 10 mg na jednu porciu či kúsok), potom by z 1 gramu byliny bolo 20 kúskov edible. Pri príprave však musíš počítať s tým, že celá potencia marihuany sa do jedla neprenesie. Radšej počítaj tak 50 %. Aby si teda vyrobili 20 kúskov z 20 % marihuany, budeš potrebovať 2 gramy sušiny.

 

Nezabúdaj, že modely sa líšia

Rovnakým spôsobom, ako keď fajčíte, rôzne modely vyvolávajú rôzne účinky. Môže to byť spôsobené konkrétnym druhom ako sativa či indica, najväčšiu úlohu tu ale zohrávajú konkrétne profily kanabinoidov a terpénov.

Terpény sú zodpovedné za aríomu rastlín. Ich účinky a vplyvy sa stále skúmajú, no už teraz vieme, že majú súvis aj s potenciou jednotlivých odrôd.

Existuje tiež niečo ako „sprievodný efekt“, teda vplyv jednotlivých kanabinoidov a ich súvis medzi sebou. Rastliny s vysokým obsahom CBD a THC môžu mať úplne iný vplyv, ako tie s vyšším obsahom jedného kanabinoidu. A to nie len kvôli tomu, že má rastlina viac THC, tak bude vyvolávať silnejšie euforické stavy. V teórii CBD tlmí účinky THC, no niektoré modely dokážu fakt prekvapiť. Preto je dobré poznať potenciu rastliny pred tým, než sa z nej rozhodneš variť.