fbpx

Vypadávanie vlasov: čo ho spôsobuje a ako pomôže CBD?

Vypadávanie vlasov trápi časť populácie v dôsledku genetiky, no to nie je jediný faktor, ktorý skalp hlavy ovplyvňuje. Môže pomôcť CBD?
Vypadávanie vlasov: čo ho spôsobuje a ako pomôže CBD?

Vypadávanie vlasov môže postihnúť nie len skalp hlavy, ale aj celé telo. Napriek tomu, že alopécia je bežnejšia u starších dospelých ľudí, nadmerné vypadávanie vlasov sa môže vyskytnúť aj u detí. Nie každé vypadávanie vlasov je však problémové.

Nové vlasy bežne nahrádzajú stratené vlasy, no ak sa tak nestane, práve vtedy je strata vlasov postrehnuteľnejšia. Vypadávanie vlasov sa môže vyvíjať postupne v priebehu rokov alebo sa vyskytne náhle. Môže byť trvalé alebo dočasné.

Je nemožné spočítať množstvo vypadnutých vlasov v daný deň. Môžete prísť o viac vlasov, ako je bežné, ak si po umytí vlasov alebo chumáčoch vlasov v kefke všimnete v odtoku veľké množstvo vlasov. Môžete si tiež všimnúť rednutie vlasov alebo plešivosť.

Ak si všimnete, že vám vypadávajú viac vlasov ako obvykle, mali by ste problém prediskutovať so svojím lekárom. Môžu určiť základnú príčinu vypadávania vlasov a navrhnúť vhodné liečebné plány. Na Slovensku by mali vaše kroky putovať v prvom rade za obvodným lekárom, ktorý vás odporučí na dermatológiu.

Mnoho ľudí, najmä žien, má tendenciu riešiť vypadávanie vlasov s kaderníkmi a kaderníčkami. Na prvý pohľad je tento krok logický, starajú sa im predsa o účes a krásu vlasov. No krása neznamená zdravie. Zdravie vlasov súvisí s celkovým zdravotným stavom, a ten chcete riešiť s odborníkom na zdravie, nie na účes.

Hlavné príčiny straty vlasov

Vypadávanie vlasov môže mať mnohé príčiny, častokrát ide o súbor rôznych faktorov. Tak ako pri väčšine ochorení, podstatné je pozerať na zdravotný stav holisticky, nie len symptóm po symptóme bez hľadania väzieb a korelácií. Z doteraz známych príčin sú najčastejšie tieto:

  • Dedičnosť
  • Hormonálne zmeny, popôrodný stav
  • Kožné problémy
  • Stres, trauma
  • Choroby štítnej žľazy a obličiek
  • Chemoterapia
  • Nedostatok vitamínov a minerálov
  • Vek a psychické vypätie
  • Sezónne vypadávanie vlasov

Dedičná predispozícia

Dedičná strata vlasov (tiež známa ako plešatosť mužského typu alebo androgénna alopécia) je genetický stav, ktorý znižuje čas, ktorý vlasy aktívne trávia rastom, teda ich anagénnu fázu. Vlasy na spánkoch a vlasovej línii nad čelom začnú ustupovať a temeno začne rednúť. Nakoniec sa vlasová línia stane taká vysoká, že sa spojí s temenom v takzvanej korune a vytvorí úplne plešatú pokožku hlavy.

Mnoho ľudí si kvôli hojne rozšírenému mýtu myslí, že plešatosť sa dedí po matke a z jej strany rodiny. Nie je to však pravda. Za plešatosť mužského typu môže hormón dihydrotestosterón (DHT), čo je vzdialený príbuzný hlavného mužského hormónu testosterónu. DHT sa tvorí v pokožke hlavy, prostate a nadobličkách. Napriek pomenovaniu „mužská plešatost“, vysoké hladiny DHT môžu ovplyvniť ako mužov, tak aj niektoré ženy. Genetická predispozícia v tomto prípade predstavuje citlivosť vlasových folikulov na spomínaný dihydrotestosterón. Táto citlivosť spôsobuje to, že DHT skracuje rastovú fázu vlasov a ovplyvňuje aj ďalšie fázy, počas ktorých sa uvoľňuje vlasová cibuľka. Pri obnove vlasu je potom samotný vlas menší, slabší, lámavejší, až sa jeho rast spomalí a oslabí natoľko, že je nepostrehnuteľný. Napokon úplne zaniká.

U žien môžu za vypadávanie vlasov a tvorbu dihydrotestosterónu 2 odlišné hormóny, konktérne androstendion a DHEA, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou vyvolávajú zvýšenie DHT za pomoci enzýmov. DHT ako vysokoaktívna forma testosterónu má vplyv na množstvo charakteristických znakov mužského správania – libido, agresivita, výbušnosť, výkonnosť. Ženy pod vplyvom DHT môžu tiež podávať vyšší fyzický výkon, no za cenu niektorých fyziologických zmien. Ak má však žena štandardný hladinu hormónov v krvi a prevažuje ženský hormón estrogén, môže byť pokojnejšia – ten totiž naopak chráni vlasový folikul pred zničujúcim vplyvom DHT.

Nededičné dôvody a ložiskové nadmerné vypadávanie vlasov (alopécia areata)

Vypadávanie vlasov je vo väčšine prípadov vyvolané dedičnou androgénnou alopéciou. Môže byť však spôsobené aj areátnou alopéciou, teda ochorením známym tiež ako vzorová plešatosť (od „pattern baldness“). Ako vzorová sa označuje, pretože vypadávanie vlasov kopíruje už známu schému – vzor postupu vypadávania vlasov, ktoré je zadefinované v Norwoodovej stupnici pre mužov a Ludwigovej stupnici pre ženy.

Alopecia areata je stav, ktorý spôsobuje vypadávanie vlasov v malých lokálnych častiach, ktoré môžu byť nepostrehnuteľné. Tieto ložiská sa však môžu spojiť a tým sa stávajú viditeľné. Tento stav sa vyvíja, keď imunitný systém napadne vlasové folikuly, čo má za následok vypadávanie vlasov.

Náhle vypadávanie vlasov môže nastať na pokožke hlavy a v niektorých prípadoch na obočí, riasach a tvári, ako aj na iných častiach tela. Môže sa tiež vyvíjať pomaly, alebo sa objavovať pravidelne po dlhších časových úsekoch.

Alopécia areata môže mať za následok celkovú stratu vlasov, nazývanú alopecia universalis, a môže zabrániť rastu vlasov. Keď vlasy dorastú, je možné, že aj opäť vypadnú. Rozsah vypadávania a opätovného rastu vlasov sa líši od človeka k človeku. V súčasnosti neexistuje liek na ochorenie alopéciu areata. Existujú však ošetrenia, ktoré môžu vlasom pomôcť rýchlejšie dorásť a ktoré môžu zabrániť budúcemu vypadávaniu vlasov, a tiež spôsoby, ako vypadávanie vlasov zakryť.

Test na alopéciu

Ako definuje český web prolekare.cz, „trichoskopia je jednoduchá a neinvazívna metóda, ktorú možno použiť na dermatoskopické diagnostikovanie ochorení vlasov a skalpu. Toto vyšetrenie sa robí buď ručným dermatoskopom alebo pomocou digitálneho videodermatoskopu. Trichoskopická diagnostika je založená na hodnotení vlasového stvolu, ústia vlasových folikulov, perifolikulárnej epidermii a eventuálnom výskyte krvných ciev.

Charakteristické nálezy sú popísané pri mnohých ochoreniach vlasov a skalpu, napr. pri areátnej alopécii, androgénnej alopécii, telogénneho effluvia, zjazvujúcich alopécií a trichotilománie. Touto metódou možno taktiež hodnotiť genetické abnormality vlasového stvolu. Trichoskopia je stále viac obľúbená, pretože má široké využitie v diferenciálnej diagnostike ochorení vlasov a skalpu, pričom v niektorých prípadoch obmedzuje nutnosť vykonania biopsie kože.“

Vďaka trichoskopii teda nie je nutné odstraňovať vzorky kože či skalpu pre zistenie pôvodu alopécie a iných druhov vypadávania vlasov, čo je určite dobrá správa pre všetkých, ktorý majú panický strach z invazívnych zákrokov.

Prirodzené vypadávanie vlasov pre rôzne typy vlasov

Vypadávanie vlasov je prirodzeným mechanizmom nášho tela. Vlas môže byť počas svojho cyklu poškodený, krehký, prípadne obsahuje látky, ktoré sa do nášho tela dostali z prostredia či stravy. Ak tieto látky nie sú prospešné pre telo a pre vlas samotný, telo sa ich v prirodzených cykloch zbavuje.

Okrem vlasového cyklu zohráva výraznú úlohu aj typ vlasov podľa rasových genetických predpokladov. Rôzne typy vlasov majú rôzny tvar, priemer, lámavosť. Tie vlastnosti sa formovali vplyvom evolučných zmien a súvisia s adaptovaním sa vonkajšiemu prostrediu.

Vlasový cyklus

Vlasový cyklus, ako už z názvu vyplýva, je životnosť vlasu, ktorá sa v prípade zdravého jedinca opakuje – vlas totiž dorastá a nezaniká jeho folikula. Tento cyklus má 4 fázy, ktoré sa týkajú všetkých častí tela (nie len hlavy, ale aj končatín či torza). Rôzne časti tela majú tiež rôznu dĺžku vlasových cyklov.

Anagénna fáza

Alebo tiež rastová fáza, je časť cyklu, kedy sa na pokožku vytláča vlas v dôsledku tlaku spôsobeného množiacimi sa keratinocytmi. Keratynocyty sú najpočetnejšia forma kožných buniek, vyskytujúcich sa v pokožke (epidermis) a vlasových folikulách (cibuľkách).

Ako rýchlo rastú vlasy sa líši pri ľuďom aj telesných častiach. Bežná rýchlosť rastu je približne 1 centimeter za mesiac, pričom anagénna fáza môže trvať aj celé desaťročie, ak je folikul zdravý alebo mechanicky nepoškodený. Závisí to samozrejme od miesta rastu: anagénna fáza mihalnice je niekoľko mesiacov, v priemere približne pol roka.

Katagénna fáza

Vlasy rastú aj vďaka prekrvovaniu pokožky, respektíve vďaka cievam, na ktoré sú folikuly uchytené cez dermálnu papilu. Ak cievy dávajú signál vlasovej folikule tým, že nimi prúdi menej krvi – a tým pádom aj živín, prípadne sa vo vlasovom folikule vyčrpá ložisko buniek, folikul začne odumierať.

Zostávajúci vlas je obklopený odumierajúcimi bunkami, cibuľka je vytlačená bližšie k povrchu pokožky a oddeľuje sa od papily, cez ktorú zdravý folikul získava živiny. Táto fáza trvá približne 3 týždne pre vlasy (nie chlpy alebo mihalnice).

Telogénna fáza

Posledná fáza životného cyklu, ktorá trvá 2 až 3 mesiace. Vlas vypadáva omnoho ľahšie, ako keď bol napojený na dermálnu papilu. Tá je však stále v spojení so zvyškami folikulu, vďaka čomu môže cyklus zdravého vlasu pokračovať aj po jeho vypadnutí.

Neskorá telogénna fáza

Pokračovanie vlasového cyklu trvá niekoľko týždňov, a postupne sa prejavuje tým, že prázdna vlasová cibuľka dostane cez biochemické reakcie tela podnet na to, aby vytárala keratinocyty, ktoré podnietia rast vlasu. V tejto fáze sa zároveň u ľudí postihnutých alopéciou rôznych druhov prestáva vlas formovať, v čoho dôsledku už nedorastá.

Typy vlasov

Vlasový cyklus a vypadávanie vlasov môže byť ovplyvnené aj genetickou predispozíciou, a to nie len dedičnosťou na alopéciou, ale aj rasovými predispozíciami. Rôzne ľudské rasy majú rôznu štruktúru vlasov, hustotu, kvalitu, lámavosť. Niektoré z faktorov, ktoré ovplyvňovali tieto genetické danosti, súvisia so stravou, geografiou, klímou, ale aj pohybom a celkovou životosprávou.

Africký typ vlasov

Husté kučeravé vlasy afrického typu nie sú natoľko ovplyvnené androgénnou alopéciou, hoci nie je úplne raritná ani v ich prípade. Prierez vlasu nie je kruhový, ako pri orientálnom type, ale oválny, a jeho priemer je 90 mikrometrov.

Indoeurópsky typ vlasov

„Belošské vlasy“, keďže súvisia s genetickou výbavou bielej rasy. Sú eliptického prierezu, vďaka čomu môžu byť rovné, vlnité, až mierne kučeravé. Pri tomto type vlasov je najčastejšia androgénna alopécia. Sú tiež najjemnejšie zo všetkých typov, ich priemer je 70 mikrometrov.

Orientálny typ vlasov

Najsilnejší typ vlasov s priemerom až 120 mikrometrov. Zároveň je orientálny typ vlasov najmenej postihnutý androgénnou alopéciou. Ich prierez je kruhový, vlasy sú rovné. Kvôli ich hrúbke a samotnej hustote sú tieto vlasy veľmi odolné voči vplyvom vonkajšieho prostredia.

Koľko vlasov denne stratíme

Podľa Americkej akadémie dermatológov je normálne stratiť 50 až 100 vlasov denne. U ľudí s dlhšími vlasmi môže byť ich strata výraznejšia. S asi 100 000 vlasmi na hlave nie je toto množstvo takmer viditeľné.

Ak trpíte vypadávaním vlasov, ktoré je pre vás neobvyklé, vrátane vzniku plešatých miest, škvrnitosti a vypadávania po celých chumáčov vlasov, mali by ste navštíviť lekára alebo dermatológa.

Vypadávanie vlasov u mužov

Vypadávanie vlasov u mužov je bežné a dalo by sa povedať, že akceptovanejšie, než u žien. V istej štúdii, ktorú popisuje portál Psychology Today, nechali vedci hodnotiť mužov aj ženy fotografie ľudí – s vlasmi a bez nich. Na základe výsledkov vedeli určiť, že hoci vyzerali muži v priemere bez vlasov v priemere o rok staršie, než skutočne boli, zároveň pôsobili na skupinu respondentov:

  • 13 % dominantnejšie
  •  6 % sebaistejšie
  • 10 % svalnatejšie
  • Približne o palec (2,5 cm) vyššie
  • 13 % mocnejšie

Príčiny vypadávania vlasov u mužov

Dedičnosť, ktorú sme už spomenuli v úvode, je len jedným dôvod vypadávania vlasov u mužov. Tých dôvodov môže byť omnoho viac, niektoré sú pre mužov špecifické, iné trápia aj ženy alebo deti.

Kožné ochorenia

 

  • Seboroický ekzém alebo dermatitída je bežný zápalový stav pokožky, ktorý spôsobuje odlupovanie šupinatých škvŕn na koži, najmä na temene hlavy. Keď tieto vločky odpadnú, nazýva sa to lupiny.
  • Seboroická dermatitáda je bežná u dojčiat, nazýva sa aj kolísková čiapka (cradle cap).
  • Psoriáza je časté zápalové ochorenie kože. V mnohých prípadoch postihuje pokožku hlavy, na ktorej sa tvoria červené, šupinaté a suché škvrny.
  • Pásový opar alebo tinea capitis je plesňová kožná infekcia, ktorá vytvára prstencové škvrny. Je bežná u detí.
  • Sklerodermia je zriedkavé ochorenie kože a spojivového tkaniva. Spôsobuje, že na pokožke sa vytvárajú tvrdé škvrny.
  • Ito syndróm alebo inkontinentia pigmenti achromians je zriedkavá vrodená chyba, ktorá spôsobuje, že sa na tele vyvíjajú svetlé škvrny na koži.
  • Ochorenie štep versus hostiteľ je potenciálnou komplikáciou po transplantácii kostnej drene alebo kmeňových buniek. Keď hostiteľ odmietne transplantované tkanivo, môže sa objaviť kožná vyrážka.
  • Leishmanióza je tropický parazit, ktorý sa šíri pieskovými blchami. Môžu spôsobiť kožné lézie.

Problémy so štítnou žľazou môžu tiež spôsobiť nadmerné vypadávanie vlasov. Tri stavy štítnej žľazy sú v tomto prípade častými pôvodcami:

  • hypertyreóza, ktorá je nadprodukciou hormónu štítnej žľazy
  • hypotyreóza alebo znížená činnosť štítnej žľazy
  • Hashimotova tyroiditída, autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém útočí na štítnu žľazu

Celiakia, intolerancie a zápaly

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré pri požití lepku spôsobuje poškodenie tenkého čreva. Môže dôjsť k vypadávaniu vlasov v dôsledku malabsorpcie živín, a teda podvýživy organizmu.

Laktózová intolerancia je porucha trávenia spôsobená neschopnosťou stráviť laktózu, hlavný sacharid v mliečnych výrobkoch. Môže spôsobiť rôzne príznaky vrátane nadúvania, hnačky a kŕčov v bruchu. Ľudia s intoleranciou laktózy nevyrábajú dostatok enzýmu laktázy, ktorý je potrebný na trávenie laktózy.

Celiakia a intolerancie súvisia aj so skrytými zápalmi v tele. V dôsledku vplyvov látok, ktoré naše telo nedokáže stráviť, teda lepok alebo laktóza, môžu vznikať imunitné reakcie. Tie ovplyvňujú aj vznik zápalových ložísk. Chronické, teda dlhodobé zápaly majú veľmi vážne vplyvy na celý organizmus a môžu podnietiť aj vypadávanie vlasov u inak zdravých jedincov, ktorí dokonca nemajú predpoklady na androgénnu alopéciu.

 

Vypadávanie vlasov zo stresu

Stres je veľmi častou a rozšírenou príčinou mnohých zdravotných problémov, vypadávanie vlasov nie je výnimkou. Ovplyvňuje ženy, deti, mužov, mladých i starých. Ovplyvňuje nás v oveľa väčšej miere, než bežne chápeme.

Stres je prirodzenou reakciou organizmu na vonkajšie vplyvy a evolúcia nám ho dala do portfólia biochemických reakcií ako súčasť nášho prežitia. Ak vonkajšia udalosť, ktorá by mohla ovplyvniť naše prežitie, spôsobí stresovú reakciu, do nášho krvného obehu sa vyplavuje stresový hormón kortizol, adrenalín a noradrenalín. Tento koktejl má za následok reakciu fight or flight, do slovenčiny preložiteľnú ako útok alebo útek.

Problém v dnešnej dobe však je, že stresové reakcie a stavy nie sú „akútne“, teda vyvolané náhlym a veľmi prítomným nebezpečenstvom. Sú chronické, dlhodobé, častokrát spôsobované abstraktnými nebezpečenstvami, ktoré nevieme odstrániť alebo pred nimi utiecť. Môže to byť hypotéka, zamestnanie, vzťahová kríza, smrť v rodine, škola... Stres je civilizačnou chorobou, pretože ho zažívame kvôli svojej civilizovanosti čoraz viac.

Kortizol spolu s adrenalínom spôsobujú to, že sa zužujú cievy, prekrvujú sa časti tela, ktoré sú podstatné pre reakciu „útok alebo útek“, človek má tendenciu vyprázdniť sa, nemá chuť jesť, klesá mu libido. Predstavte si, že je organizmus vystavený takémuto vplyvu dlhodobo. Znamená to dlhodobo nevyťažiť z prijatej potravy dostatok živín, obmedzovať prekrvenie vlasatej časti hlavy, dokonca trpieť zhoršeným spánkom.

Spánok je v tomto prípade uzavretím bludného kruhu, pretože pri nedostatku spánku nám neklesá kortizol a adrenalín, ale sa naďalej kumuluje a rastie, ako tvrdí aj PhD. Mattew Walker v známom populárno-vedeckom bestselleri Prečo spíme.

CBD proti stresu

Práve v tomto momente zapadá do skladačky vypadávania vlasov aj CBD. Hoci kanabidiol nie je všemocný liek, ktorý zmení genetické predpoklady jedinca k vypadávaniu vlasov, môže značne pomôcť s faktorom, ktorý vypadávanie ovplyvňuje.

Ako naznačujú mnohé štúdie, napríklad táto, kanabidiol podporuje citlivosť receptorov CB1 a CB2 na neurotransmitter serotonín, ktorý zodpovedá za reguláciu našej nálady. Jeho význam spočíva aj v tom, že ovplyvňuje náš spánok v noci, a psychickú pohodu počas bdenia.

Pravidelné užívanie CBD v jednej z jeho foriem, či už inhalovaním alebo orálnym podaním, dopomáha k tomu, aby bolo telo vďaka endokanabinoidom kolujúcim v krvnom obehu citlivejšie na jeden z hormónov šťastia, ako sa seorotnín nazýva.

Vypadávanie vlasov u žien

Spomínaný hormón DHT nie je jediným dôvodom, prečo sa vypadávanie vlasov u žien môže objaviť. Poznáme aj takzvané reakčné vypadávanie vlasov. Keďže sú vlasové cibuľky citlivé na hormonálne zmeny, a tie sa prejavujú napríklad v tehotenstve, pri a po pôrod, užívaní hormonálnej antikoncepcie (HAK), alebo menopauza, práve toto sú obdobia, kedy ženy postrehnú rednutie svojej pokrývky hlavy.

Ženské vypadávanie vlasov však môže byť spôsobené, rovnako ako u mužov aj vekom, stresom, depresiami, či dedičnosťou.

Ak žena nie je vplyvom dedičnosti predurčená na plešatosť, väčšinou sa po eliminovaní externých faktorov vypadávanie vlasov minimalizuje a dostáva do normálu známeho pred chronickým stavom.

Príčiny vypadávania vlasov u žien

Zo spomínaných príčin vypadávania vlasov u žien sú najrozšírenejšie tie uvedené nižšie, preto si ich aj rozoberieme.

Vypadávanie vlasov v tehotenstve po pôrode

K vypadávaniu vlasov, ktoré je spojené s tehotenstvom, obvykle dochádza po pôrode. Počas tehotenstva prechádza zvýšený počet vlasov do pokojovej fázy, ktorá je súčasťou normálneho cyklu života a vypadávania vlasov.

Tento stav nie je natoľko závažný, aby spôsoboval lysiny alebo trvalé vypadávanie vlasov a mal by sa začať zmierňovať do 3 až 4 mesiacov po pôrode. Ak máte pocit, že vám počas tehotenstva dochádza k nezvyčajnému vypadávaniu vlasov, môže to byť spôsobené nedostatkom vitamínov alebo minerálov.

Vypadávanie vlasov zo stresu

Rovnako ako pri mužskom vypadávaní vlasov (viď niekoľko odsekov vyššie), aj ženské vypadávanie vlasov môže byť spôsobené alebo zhoršené stresom. Kortizol a adrenalín vplývajú na naše organizmy takmer rovnako, rozdiely nájdeme nie medzi pohlavím, ale medzi citlivosťou samotného organizmu na stresové situácie.

Vypadávanie vlasov v menopauze       

Menopauza je prirodzený biologický proces, s ktorým sa v určitom období svojho života stretávajú všetky zdravé ženy. Počas tejto doby telo prechádza mnohými fyzickými zmenami, pretože sa prispôsobuje kolísajúcim hladinám hormónov. Mnoho žien má počas menopauzy nepríjemné symptómy, vrátane návalov horúčavy, výkyvov nálad a nespavosti. Vypadávanie vlasov je ďalším bežným javom.

Vypadávanie vlasov máva u žien jemnejší priebeh než u mužov. Väčšina žien pociťuje skôr celkové rednutie vlasov ako viditeľné plešiny. Rednutie môže nastať v prednej časti, po stranách alebo v hornej časti hlavy. Pri česaní a sprchovaní môžu vlasy vypadávať aj vo veľkých zhlukoch.

Výskum naznačuje, že vypadávanie vlasov počas menopauzy je dôsledkom hormonálnej nerovnováhy. Konkrétne to súvisí so zníženou produkciou estrogénu a progesterónu. Tieto hormóny pomáhajú vlasom rásť rýchlejšie a zostať na hlave dlhší čas. Keď hladina estrogénu a progesterónu klesne, vlasy rastú pomalšie a sú oveľa redšie. Pokles týchto hormónov tiež spustí zvýšenie produkcie androgénov alebo skupiny mužských hormónov. Androgény zmenšujú vlasové folikuly, čo má za následok vypadávanie vlasov na hlave. V niektorých prípadoch však tieto hormóny môžu spôsobiť, že sa naopak posilní rast vlasov, teda chlpov na tvári. Preto sa u niektorých žien v menopauze objavujú fúziky na tvári a drobné chĺpky na brade.

U žien prechádzajúcich menopauzou je príčina vypadávania vlasov takmer vždy v súvislosti s hormonálnymi zmenami. Existuje však mnoho ďalších faktorov, ktoré môžu prispieť k vypadávaniu vlasov počas menopauzy. Patria sem extrémne vysoké hladiny stresu, choroby alebo nedostatok určitých živín. Diagnostické krvné testy, ktoré môžu pomôcť vylúčiť iné príčiny vypadávania vlasov, zahŕňajú testy štítnej žľazy a/alebo kompletný krvný obraz.

Vypadávanie vlasov po farbení       

Po farbení vlasov alebo docielení tzv. highlightov si môžete všimnúť výraznejšie vypadávanie vlasov. Farbenie vlasy oslabuje. Trvalé a polotrvalé výrobky na farbenie vlasov obsahujú peroxid a amoniak. Amoniak rozťahuje a otvára vlasové kutikuly, teda inak nepriepustnú vrstvu na povrchu, aby sa farbivá a peroxid dostali dovnútra a spôsobili zmenu farby. Tieto otvory sú čiastočne uzavreté, keď sa použije šampón na stabilizovanie farby alebo vyváženie pH. Vďaka tejto zmene celistvosti vlasov sú farbené vlasy poréznejšie a tiež slabšie, takže lámanie farbených vlasov je zvyčajne oveľa evidentnejšie.

Farby na vlasy, ktoré tvrdia, že neobsahujú žiadny amoniak, používajú zložku podobnú amoniaku, ktorá robí to isté, len bez zápachu.

Vlasy, ktoré sú odfarbené alebo zosvetlené, podliehajú najväčšiemu poškodeniu. Strata farbením je väčšinou spôsobená lámaním, nie skutočnou trvalou stratou. Drastické nanášanie peroxidu však nemá pozitívny vplyv ani na pokožku, preto sa pravidelným a nešetrným používaním takýchto praktík môžete nakoniec dopracovať aj k trvalej strate vlasov.

Užívanie hormonálnej antikoncepcie

Hoci tabletky proti počatiu, respektívne hormonálnu antikoncepciu užívajú aj u nás tisíce žien, nie každá z nich si uvedomuje, že perorálne kontraceptíva sú bežným spúšťačom vypadávania vlasov.

HAK potláča ovuláciu kombinovaným pôsobením hormónov estrogénu a progestínu alebo v niektorých prípadoch samotného progestínu. Ženám, ktoré majú predispozíciu k vypadávaniu vlasov súvisiacu s hormónmi alebo sú precitlivené na hormonálne zmeny prebiehajúce v ich telách, môžu počas užívania tabletiek, prípadne niekoľko týždňov alebo mesiacov po ich vysadení, vypadávať vlasy v rôznej miere. To však neznamená, že spôsobujú androgénnu alopéciu.

Vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie dokážu byť natoľko výrazné, že ovplyvňujú aj libido, lubrikáciu pošvy, priebeh menštruácie, stav pokožky, či náladu.

Vypadávanie vlasov u detí

Keďže alopécia spadá pod autoimunitné ochorenia, nemôže sa obmedzovať len na dospelých jedincov. Imunitu máme totiž všetci. Deti môžu trpieť vypadávaním vlasov tiež. Vypadávanie vlasov u detí je o to horšie, že v postupne sa formujúcom svete krehkých sociálnych väzieb je dieťa trpiace týmto ochorením vyčlenené, čo naň vyvíja ďalší tlak a stres. Teda jeden z faktorov, ktoré vypadávanie vlasov môže zhoršiť.

U detí je pravdepodobne najčastejšou formou vypadávania vlasov alopecia areata/areátna alopécia, čo je ohraničená strata vlasov. Je to ložiskové vypadávanie vlasov, pri ktorom je najpravdepodobnejšie, že imunitný systém vlastnými procesmi poškodzuje vlasové folikuly.

Príčiny vypadávania vlasov u detí

Areátna alopécia nemusí byť jedinou príčinou vypadávania vlasov u detí. Rovnako ako pri dospelých, aj pri deťoch sa môžeme stretnúť s inými dôvodmi, napríklad:

  • Genetika a jej vplyv,
  • Poruchy endokrinných žliaz,
  • Ložiskové infekcie,
  • Stres, psychická nepohoda, úzkosť a depresie
  • Nedostatok vitamínov a minerálov, konkrétne zinku prípadne železa,
  • Nekorigované zrakové vady ako hyperopia (ďalekozrakosť) alebo myopia (krátkozrakosť).

Vypadávanie vlasov v puberte     

Vypadávanie vlasov v puberte je najčastejšie spôsobené hormonálnymi zmenami, ktoré mladý organizmus ovplyvňujú. U chlapcov, mladých mužov, sa zvyšuje nielen hladina testosterónu, aj dihydrotestosterónu (DHT). V prípade zvýšenej citlivosti jedinca na tento hormón sledujeme začínajúcu androgénnu alopéciu už tesne pred 20. rokom života. Tieto prípady sú však ojedinelé, väčšinou je vypadávanie vlasov spôsobené kolísavými hormónmi, ktoré vplávajú na celý organizmus a musia sa ustáliť.

Časté príčiny vypadávania vlasov u tínedžerov majú aj „nehormonálny“ pôvod, respektíve nesúvisia s dospievaním ako takým. Môžeme medzi nimi nájsť:

  • Nevhodnú starostlivosť o vlasy (príliš časté umývanie, alebo naopak, slabá hygiena, prípadne nevhodný typ šampónu a produktov),
  • Obsedantno-kompulzívna porucha vyúsťujúca v trichotilomániu, teda poruchu vytrhávania si ochlpenia a vlasov,
  • Silné lieky, napríklad proti depresii,
  • Zlá životospráva a jednotvárna strava
  • Úzkosť, stres, depresia
  • Zlé spánkové návyky, nedostatok kvalitného oddychu

Čo na vypadávanie vlasov?

Proti vypadávaniu vlasov sú najúčinnejšie DHT inhibítory – antiandrogény, pomocou nich môžeme zastaviť premenu testosterónu na DHT. Pomocou Vazodilatátorov docielime lepšie prekrvenie pokožky a stimuláciu vlasových folikulov pomocou laserovej terapie. Najskôr začne byť viditeľná zmena k lepšiemu po 3 mesiacoch.

Touto liečbou sa úspešne darí zastaviť vypadávaniu vlasov, dokonca sa obnoví ich rast. Nie je to však stav trvalý, po vysadení terapie dochádza opäť k vypadávaniu vlasov.

Vitamíny proti vypadávaniu vlasov 

Vychádzajúc z metaanalýzy štúdií pod názvom The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review môžeme upriamiť pozornosť na niekoľko vitamínov a minerálov, ktoré sa niekedy bežne, inokedy menej bežne spájajú s vypadávaním vlasov a jeho konkrétnymi príčinami.

Vitamín A

Vitamín A má niekoľko kľúčových funkcií v našom organizme. Je kritickou zložkou pre zdravý zrak, ovplyvňuje imunitné funkcie, tiež sa podieľa na raste buniek. Tento vitamín bežne prijímame v dostatočnom množstve v strave. Nájdeme ho napríklad v podobe karotenoidov v:

  • Mrkve
  • Kalerábe
  • Keli
  • Tekvici
  • Sladkých zemiakoch

Je tiež prítomný v hovädzom a jahňacom mäse. Podstatné je mať vyváženú stravu bohatú na zeleninu aj ovocie, v prípade ak jete mäso, nevyberať si stále jeden druh. Ak ste z etických či iných dôvodov vegetariáni či vegáni, nezabúdajte na doplnky.

S vitamínom A to však nie je vhodné preháňať, pri príliš vysokom prijímaní by totiž mohlo dôjsť na predávkovanie, ktoré bude mať opačný účinok – podporí stratu vlasov, zhorší kvalitu nechtov.

Vitamín B a B komplex

B komplex je súbor 8 vo vode rozpustných vitamínov:

  • Tiamín (B1)
  • Riboflavín (B2)
  • Niacín (B3)
  • Kyselina pantoténová (B5)
  • Pyridoxín (B6)
  • Biotín (B7)
  • Folát (B9, v jeho syntetickej forme známy ako kyselina listová)
  • Kobalamín (B12)

Najčastejšie sa spája vypadávanie vlasov s nízkymi hodnotami biotínu, preto ho nájdeme aj v mnohých prípravkoch proti vypadávaniu vlasov a pre podporu ich rastu. Štúdie nie sú úplne jednoznačné, a hoci sa preukázal nedostatok biotínu ako jeden z faktorov úbytku vlasov a zhoršenej kvality nechtov, častokrát ide o spojenie s genetickou predispozíciou k alopécii.

V podstate všetky druhy vitamínu B sú dostupné v kvalitnej mäsitej potrave, a to najmä vitamín B12, s ktorým mávajú problém vegetariáni – preto je nutné dopĺňať ho v prípade rastlinnej stravy aj vo forme suplementov.

Vitamín C

Kyselina askorbová, teda vitamín C, je azda najznámejším vitamínom, ktorý si spájame najmä s prevenciou proti prechladnutiu. Jeho úloha je však veľmi dôležitá aj pri metabolizovaní iných vitamínov a minerálov. Úzko sa spája aj s absorpciou železa, preto je nevyhnutným doplnkom pre pacientov, ktorí strácajú vlasy pre chudokrvnosť a nedostatok tohto minerálu.

Zdroj vitamínu C je okrem citrusov aj zelená listová zelenina. Skvelým zdrojom je aj paprika alebo brokolica.

Šampóny proti vypadávaniu vlasov    

Šampóny sú obľúbenou kozmetikou a riešením na problémy s vlasmi, hoci najlepší prístup je snažiť sa nájsť príčinu, nielen riešiť symptómy. Napriek tomu obsahuje vlasová kozmetika niektoré látky, ktoré môžu pomôcť v prípade rôznych vlasových ochorení. Medzi prospešné zložky šampónov proti vypadávaniu vlasov a ich rednutiu patria:

Histidín

Táto aminokyselina absorbuje prebytočnú meď z vlasov a chráni ich pred poškodením UVA a UVB žiarením.

Fyto-kofeín

Zistilo sa, že kofeín potláča prebytočný testosterón v korienkoch vlasov. Testosterón môže potlačiť rast vlasov na hlave u mužov aj u žien.

Niacín (vitamín B3)

Tento vitamín podporuje plnosť vlasov. Stimuluje tiež cirkuláciu a prietok krvi v pokožke hlavy.

Biotín (vitamín B7, nazývaný aj vitamín H)

Biotín je vo vode rozpustný vitamín, ktorý je súčasťou skupiny vitamínov B. Na rast vlasov je dôležité mať v strave biotín. Niektoré šampóny obsahujú aj túto zložku, ktorá môže podporovať plnosť vlasov a obmedzovať lámavosť.

Esenciálne oleje

Ukázalo sa, že množstvo esenciálnych olejov vlasy zahusťuje alebo ich robí zdravšími a menej náchylnými na lámanie. Patrí sem mäta pieporná, levanduľa, citrónová tráva a tymián.

Minoxidil

Zložku využívaná na liečbu vypadávania vlasov, často ako 2 % topikum. Niektoré šampóny preto obsahujú ako účinnú látku aj minoxidil.  

Sérum proti vypadávaniu vlasov

Sérum proti vypadávaniu vlasov obsahuje vo väčšine prípadov rovnaké minerály, vitamíny, alebo v prípade minoxidilu aj účinné látky, ako šampóny. Rozdiel medzi šampónmi a sérami či tonikami môže byť ich nasýtenosť, prípadne obsah alkoholu. Alkohol rozširuje cievy, preto sa z naň z pozerá ako na jeden z prvkov, ktoré pomáhajú doručiť živiny vlasovým folikulám. Žiadne sérum ani tonikum však nedokáže ovplyvniť genetickú predispozíciu vypadávania vlasov.

Kúra proti vypadávaniu vlasov

Pod kúrou proti vypadávaniu vlasov rozumieme väčšinou balík niekoľkých prípravkov, medzi ktorými nájdeme tabletky alebo vitamínové doplnky, niekedy s obsahom účinnej látky, šampóny, toniká, ampulky, masky na vlasové zábaly.

Kúry zvyknú byť v baleniach po 3, 6, 9 až 12 mesiacoch, čomu zodpovedajú aj ich ceny. V prípade, že hovoríme o welness službách, kúry môžu byť procedúry ako vlasové zábaly, bylinné preplachy vlasov, masáže. Pri nešetrnom zaobchádzaní s vlasmi však môžu spôsobiť viac problémov, než úžitku.