Občas sa stane
každému zberateľovi, že jeho zle uskladnené šišky vyschnú. Ako to riešiť?
Pomôže niekoľko tipov na rehydratovanie.
3 spôsoby rehydratovania suchých šišiek
Na to, aby si rehydratoval suché šišky, budeš
potrebovať pár drobností. Pre každý spôsob je odporúčané uzatvárateľné plastové
vrecúško, napríklad také, aké nájdeš v Ikea – ak ale švédske nábytkové
lego nemáš poruke, určite nájdeš vhodnú alternatívu aj v Tescu.
Krajec chleba, listový šalát a vlhký papier
Toto je spôsob, ktorý neovplyvní arómu šišky.
Chyť krajec chleba a navlhči ho (len navlhči, nenamáčaj), a daj ho spolu s šiškami
do uzatvárateľného vrecka. Prípadne, šalátové listy tiež fungujú skvele. Môže
sa použiť aj vlhký papierový uterák, pozor však na nadmerný obsah vody.
Umiestni ho na vrch šišiek do hrubého igelitového alebo uzatvárateľného vrecka, pevne ho uzavri a nechaj hodinu alebo dve odležať. Po uplynutí času skontroluj šišky a trochu ich poprehadzuj. Skontroluj, či je šalát, chlieb alebo uterák o čosi suchší. To je jasný ukazovateľ toho, koľko vody mohli buds prijať.
V závislosti od veľkosti vrecúška bude možno
potrebné tento postup opakovať niekoľkokrát. Trik je v tom, že sa s tým nemáš ponáhľať.
Napríklad chlieb príliš nezvlhčujte, preto si treba počkať. Naopak, taká
šalátový list by mohol narobiť paseku a zvlhčiť šišky až príliš. To by
mohlo viesť k tvorbe plesní, ktoré by sa mohli prenášať na ďalšie šišky.
Dôkladne ich skontroluj a ak budeš spokojní, premiestni marihuanu do vhodnej vzduchotesnej nádoby na dlhodobé skladovanie.
Najrýchlejší spôsob
Asi najrýchlejší a mierne rizikový spôsob je
napariť suché šišky nad horúcou parou. Tento spôsob si toho vyžaduje extrémne
málo, neovplyvní vôňu ganje, šišky je možné takmer okamžite použiť. Stačí na
hrniec s vriacou vodou prestrieť látku, napríklad utierku, na ňu položiť šišky
a nechať paru, nech robí, čo vie.
Šišky následne stačí položiť na bezpečné miesto a nechať ich len chvíľu odležať.
Spôsob s pridaním arómy
Jeden zo spôsobov zvlhčenia, ktorý je určite známy aj fajčiarom, je pridanie kúsku šupy či kôry do uzatvárateľného vrecka k šiškám. Najčastejšie sa používajú citrusy, buď citron, pomaranč, alebo grepfruit. Použiť môžeš tiež jablko, no pozor na príliš veľký kus dužiny. Rovnako ako na tabaku, aj na šiškách sa môže vytvoriť pleseň.
Najistejší spôsob – nenechať ich vyschnúť
Najistejšie bude, ak šišky nenecháš vyschnúť a radšej
sa zamyslíš nad ich skladovaním, aby si neskôr nemusel riešiť, ako im
prinavrátiť farbu, vôňu, a vlastne aj použiteľnosť.