fbpx

Môže sa marihuana pokaziť?

Aj marihuana môže časom degradovať, hlavne ak je zle uskladnená. To však neznamená, že sa pokazí.
Môže sa marihuana pokaziť?

Každý, kto si niekedy zadovážil marihuanu na zberateľské účely (žmurk) a omylom ju niekde založil, si musel všimnúť, ako na zub času reagujú šišky. Raz také nádherne zelené a nadýchané sa po mesiacoch v sáčku alebo alobale zošúveria, vysušia a vyblednú. Znamená to, že by už nemali byť v tvojej zbierke, alebo ich môžeš stále využiť na to, na čo ich zberatelia používajú?

Problém pri skladovaní marihuany môže byť vlhkosť, kvôli ktorej sa na šiškách môže vytvoriť pleseň. Používať niečo, čo je plesnivé, určite nie je najlepší nápad, či už to má byť na zberateľskej poličke, alebo sa to má inhalovať.

Konope nie je jedlo, preto mu nehrozí degradácia ako bežným potravinám. Teoreticky by pri správnom skladovaní mohlo vydržať aj mesiace či roky. Pri prílišnom vysušení môže byť fajčenie takýchto šišiek nepríjemným zážitkom, dym bude príliš ostrý a štipľavý.

Chemické zmeny v šiškách

Pri nesprávnom uskladnení sa síce marihuana nepokazí, môže však prísť k chemickým zmenám v jej zložení. Niektoré zo svojich účinkov si síce zachová, no konkrétne modely s vyšším obsahom THC sú ohrozené – THC totiž časom môže degradovať na CBN.

Degradácia je však len pomyselná a záleží od toho, aký účinok od modelu očakávaš. Pri CBN je to skôr upokojujúci, sedatívny stav, ktorý nie je pre silné THC typický.

 

Čo spôsobuje takúto degradáciu marihuany?

Ak by sme chceli nájsť nejakú podobnosť s potravinami alebo rýchloobrátkovým tovarom s exspiráciou, tak je to:

  • Vystavenie vzduchu
  • Vystavenie teplu
  • Vystavenie UV žiareniu

 

Podobne ako pri potravinách, aj na buds vplývajú tieto faktory a môžu „znehodnotiť“ stash, ktorý máš odložený na horšie časy. Jediným riešením, ako tomu zabrániť, je uskladniť svoje šišky podľa odporúčaní: a teda na chladné miesto, ideálne bez prístupu vzduchu aj slnečného žiarenia.

 

Pokojne aj do mrazničky

Možno to znie netradične, ale stretli sme sa aj s tým, že si užívateľ dáva konope pre zachovanie potencie do mrazničky. To síce môže na nejaký čas ovplyvniť prirodzenú arómu, no potencia takto uskladnenej bylinky by mala byť vysoká ako za mladi.